הזמן הצהוב יתחיל ממש בקרוב. שלל פרחים צהובים יעטרו את המרבדים הירוקים ויפליאו בברק שלהם.
אך רגע לפני שמתחילה הפריחה, אני בוחרת לכתוב על החרצית אשר הפרח הצהוב שלו הוא מבין המוכרים והידועים.
צמח אשר הפרח שלו שימש למשחקי "אוהבת, לא אוהבת" ובילדות היה יכול להכריע גורלות.
צמח החרצית שייך למשפחת המורכבים והפרח שלו אינו פרח אחד אלא תפרחת עמוסת פרחים. החלק לו אנו קוראים עלי כותרת, הוא כתר עלי כותרת של מספר פרחים אשר לכל פרח יש עלה כותרת אחד מוגדל ואלו נקראים פרחים לשוניים. מרכז התפרחת מורכב מהמון פרחים צינוריים בעלי עלי כותרת קטנים.
לתפרחת מנגנון מדהים שגורם לכך שהפרחים יפרחו בזמנים שונים כדי להגדיל את זמן הפריחה של הצמח ובכך לדאוג להמשכיות העברת הגנים.
בארץ המין הנפוץ ביותר של החרצית הוא חרצית עטורה, אך בעולם יש מיני בר רבים של חרצית ועוד שלל מינים תרבותיים. ביפן חרצית נחשב הצמח הלאומי ושם הוא גם חומר גלם סטנדרטי במטבח.
מתי כדאי ללקט חרצית למאכל?
התחלתי ואמרתי שאדבר על החרצית לפני הפריחה, צמחים לעומת ייצורים אחרים, משקיעים את האנרגיה שלהם תמיד בחלק הצעיר ביותר. בתחילה בנבט, לאחר מכן ביצירת עלים, בפרח ולבסוף ביצירת פרי וזרע.
הזמן הטוב ביותר ללקט חרצית למאכל הוא לפני פריחת הפרח. בזמן הזה הגבעול עסיסי והעלים רכים.
איך נזהה את החרצית לפני הפריחה?
החרצית היא צמח עשבוני פשוט, אך צורת העלים והאופן בו הם גזורים, נראה כאילו גמדים קטנים עמלו כל הלילה לגזור את העלים בצורה מדויקת. כל עלה גזור פעמיים, ראשית לאונות ושנית לפסים דקים שמזכירים קני מנורה מחודדים. אחרי התבוננות של מספר פעמים הצורה הזאת נחקקת וקל לזהות אותה. רמז נוסף אשר יכול לעזור הוא ניצן הפריחה שמסמן לנו שעוד רגע כבר לא כדאי לאכול את החלקים הירוקים.
מה ואיך מלקטים בחרצית?
בעיני החלק הטעים יותר הוא הגבעול בחלק הצעיר והרך שלו. נלקט את החרצית על ידי שבירת הגבעול במקום רך. אם נצטרך מספריים כדי להפריד את הגבעול זהו סימן שליקטנו חלק שכבר לא יהיה נעים וטעים לאכול. לאחר השבירה של הגבעול, נקלף את העלים והם יסירו את השכבה הקשה של הגבעול ונשאר עם חלקו הפנימי והרך שמזכיר טעם של סלרי או גזר (על אף שאין להם שום קשר משפחתי לחרצית).
העלים אכילים גם הם, ניתן ללקט אותם על ידי גיזום עם מספריים.
מה נכין מחרצית?
בעיני חרצית הכי טעימה כאשר היא טרייה בתוך סלט והיא מכניסה לו טעם מיוחד שמגוון את הטעמים הרגילים של המטבח הישראלי.
ביפן נהוג להשתמש בה גם במוקפץ ובנוסף באופן שאותי מאוד הפתיע להכין אותה בטמפורה בתוך שמן. אני אישית פחות בקטע של מטוגנים 😉
סלט וולדורף הישר מהשדה
מצרכים: גבעולים ועלים של חרצית, תפוחי עץ, אגוזי מלך וקרם קוקוס
חותכים את התפוחים לקוביות ומעבירים לקערה.
קוצצים את גבעולי החרצית ואת העלים ומוסיפים לקערה.
כמו כן מוסיפים אגוזי מלך.
מתבלים בקרם קוקוס ומעט מלח ופלפל ומערבבים היטב.
סלט חרצית ומלפפון - מתכון שלמדתי מאורי מאיר צ'יזיק
מצרכים: גבעולי ועלי חרצית, בצל ירוק, מלפפון.
קצצו גבעולים ועלי חרצית, בצל ירוק ומלפפון.
ערבבו הכל יחדיו ותבלו בשמן זית, לימון, מלח ופלפל.
גם מיקה ואלון אוהבים את צמח החרצית והם פוגשים אותה בגיליון מרץ של לגלות את הטבע מחוץ לבית. מוזמנת לרכוש ולצאת עם המשפחה שלך החוצה ולגלות יחד עם מיקה ואלון את הטבע.